شکر خدا که بوی محرم گرفته ام
در کوچه های سینه زنی دم گرفته ام
شکر خدا عبادت من روضه های توست
در دل دوباره هیئت ماتم گرفته ام
گاهی کنار روضه ات از دست می روم
با چشمهای پر شفق و غم گرفته ام
این آبروی نوکری هیئت تو را
از دستمال مشکی اشکم گرفته ام
دیگر هراس روز قیامت نمی برم
وقتی دخیلی از پر پرچم گرفته ام
با تربت تو کام دلم را گشوده اند
عمری اگر که بوی محرم گرفته ام
گفتم میان روضه از اعجاز چشمهات
دیدم رسیده ام به حوالی کربلات
سلام فرارسیدن ماه محرم ماه نزدیکی به خدا را بهتون تسلیت میگم .
شرمنده چند روزی نبودم دیگه ما نوکرا محرم که میشه سرمون شلوغ میشه .
من از بی نیازی به ثروت رسیدم
که از بی نیازان غنی تر ندیدم
برای رسیدن به آرامش دل
من از مال دنیا چه آسان بریدم
خدایا من از تو دولت نمی خواهم
متاع دنیا و شوکت نمی خواهم
فقط زلطف بی کرانت
به من عطا کن آرامش خاطر
ای خالق قادر
من مشتری دائم میخانه عشقم
سرمست و خراباتی پیمانه عشقم
با من سخن از قصر سلیمان نتوان زد
درویش صفت عاشق ویرانه عشقم
مهربانترین مهربانان است
دو محور اصلی و بسیار مهم هر رابطه ای و به خصوص در زندگی مشترک اعتماد و احترام است و اگر هرکدام از این دو محور آسیب ببینند ممکن است رابطه کاملا از بین ببرد، در حقیقت این دو خط قرمز هایی هستند که هیچگاه نباید از آن ها عبور کرد. به محض اینکه بی اعتمادی در رابطه ای به وجود بیاید رابطه به سمت ویرانی می رود. شک از آن چیزهایی است که می تواند هم احترام و هم اعتماد را در زندگی زناشویی از بین ببرد و به تدریج پناهگاه امن خانه و زندگی مشترک را به جهنمی تبدیل کند. هر کدام از ما دست کم یک بار در زندگی شک را تجربه کرده ایم ولی شک در هیچ کجا مثل زندگی مشترک نمی تواند مخرب باشد.
? شک عشق را می کشد
وقتی آدم ها همدیگر را دوست دارند، به هم عشق می ورزند و به هم اعتماد دارند اما از لحظه ای که شک و عدم اعتماد و کنترل در رابطه ای به وجود می آید ذره ذره عشق بین زوجین رو به زوال می رود و از بین می رود و دو طرف از هم دور می شوند البته اگر هردو طرف دست از شک و کنترل هم بر دارند دوباره می توانند باز به هم نزدیک شوند چون هیچ گاه عشق با نیت های منفی، عدم اعتماد و سوءظن نمی توانند باهم جمع شوند و در یک جا باشند.
? صورت مسئله را پاک نکنید
متاسفانه ترس و نگرانی را در مکالمات اکثر آدم ها می بینیم. این روزها وقتی با آدم ها حرف می زنیم می بینیم که ترس و نگرانی پشت اکثر حرف ها و رفتارهای آن ها وجود دارد، در حقیقت از یک چیزی نگران هستند. حال اگر این نگرانی ها وارد زندگی مشترک شود، مثلا یکی از زوجین با خود مدام فکر می کند وقتی همسرش از او دور است «مبادا با کس دیگری حرف بزند!»، «مبادا از کس دیگری خوشش بیاید!» و...این مبادا ها که خود شخص آن ها را در ذهنش می سازد همه تبدیل به نگرانی های جدیدی در زندگی می شوند و فرد برای اینکه از آن ها خلاص شود شروع می کند به کنترل کردن طرف مقابل.
با این رفتارها فرد می خواهد صورت مسئله را در بیرون پاک کند، او به سراغ حل مسئله درون خودش نمی رود. در واقع افرادی که سوءظن های زیادی دارند و کنترل گر هستند در بیرون نباید به دنبال چاره باشند بلکه باید درون خودشان را درست کنند.
? آن ها به خودشان شک دارند
در همه ما یک حس مالکیت وجود دارد، در واقع آدم ها نسبت به هرچیزی که دوست دارند نوعی احساس مالکیت دارند و این حس ناشی از یک ترس درونی است، ترس از دست دادن. در حقیقت پشت رفتارهای کنترل گر و سوءظن آمیز ترس از دست دادن وجود دارد. این افراد انگار در وجودشان چیزی را کم دارند و جای چیزی برایشان خالی است و می خواهند به نوعی این جای خالی را پر کنند، در حقیقت رفتارهای شکاکانه و سوءظن آمیز آن ها نسبت به بیرون و آدم مقابلشان نیست بلکه این شک نسبت به خودشان است و به نوعی طرف مقابل و اتفاقات مختلف آینه ای است برای آن ها تا خودشان را ببینند. وقتی من نسبت به خودم شک داشته باشم یعنی به توانایی ها و دوست داشتنی بودن خودم شک دارد و شک دارم که آنقدر خوب باشم که طرف مقابل حاضر شود با من بماند. ولی اگر من اطمینان داشته باشم که آنقدر خوبم که طرف مقابل با من بماند دیگر به این نیازی ندارم با رفتارهای کنترل گر طرف مقابل را مجبور کنم که با من بماند یعنی دارای خودارزشی و اعتماد به نفس کافی هستم، باور دارم طرف مقابل به خاطر من در رابطه می ماند ولی کسانی که به خودشان و توانایی های شان شک دارند، فرافکنی کرده و به طرف مقابل شک می کنند چون می دانند آنقدر خواستنی نیستند که طرف مقابل در رابطه بماند.
? یک هشدار
هرگونه رفتاری خارج از رفتارهای مرسوم حدود خانواده بسیار آسیب زننده است و می تواند رابطه و زندگی زناشویی را به سمت تعهدنداشتن پیش ببرد. تعهد از فاکتورهای اصلی ازدواج و یک رابطه است یعنی «من در برابر ازدواج، همسرم و رابطه مسئولم» اما می توان با انتخاب درست هیچگاه در زندگی مشترک چنین رفتارهایی را ندید مثلا اگر زوجین در همان زمان آشنایی برای ازدواج به شناخت صحیح و درستی از هم نرسیده باشند و بدون شناخت کافی باهم ازدواج کرده باشند ممکن است بعد از ازدواج از هم رفتارهای مشکوک ببینند یا اینکه حتی بعضی از زوجین در زمان آشنایی نیز رفتارهای شیطنت آمیز و ناپسندی را از هم دیده اند ولی آن ها را ندیده گرفته اند و بیش از حد مثبت نگر بوده اند در واقع اینجا هشداری است برای کسانی که هنوز ازدواج نکرده اند. آن ها باید دقت کنند که مرحله آشنایی بسیار مهم است، بسیاری از رفتارهای شیطنت آمیز و مشکوک را می توان در همان دوران آشنایی تشخیص داد و باید متوجه بود اینگونه رفتارها نه تنها بعد از ازدواج بهتر نمی شوند بلکه به احتمال فراوان بدتر هم می شوند. مثلا اگر فردی که به خواستگاری شما آمده است، به اصطلاح بسیار دوست باز است و دوست دارد با همه رابطه ای باز داشته باشد، ببینید آیا می توانید این مورد را در زندگی مشترک تان تحمل کنید یا نه.
? چرا همسرتان به شما تعهد ندارد؟
وقتی آدم ها در زمان مناسب، روابط مناسبی با دیگران ندارند، شاید بخواهند بعد از ازدواج این مورد را جبران کنند، مثلا اگر من هیچ گاه در محیط های اجتماعی چون دانشگاه یا محیط کار حاضر نشده باشم یا روابط سالم و کاری با افراد مختلف نداشته باشم ممکن است بعد از یک سنی و گاهی هم بعد از ازدواج، تمایل داشته باشم به سراغ شناخت آدم های مختلف بروم و ارتباطات متفاوت را تجربه کنم، البته تا اینجای کار مشکلی ندارد اما وقتی زیاده روی پیش می آید و تمایلاتی که یک روزی سرکوب شده و اکنون می خواهد خود را نشان دهد ممکن است جنبه ناپسند پیدا کند، البته کسانی که به سمت اینگونه رفتارهای ناپسند می روند چند حالت دارند یا آدم های تنوع طلبی هستند یا در زندگی شان جاهای خالی وجود دارد که در زمان مناسب به آن ها نپرداختند به همین خاطر به دنبال تجربه کردن می روند و حالت سوم، ممکن است الان در رابطه جای چیزهایی خالی باشد، مثل نبودن رابطه عاطفی و هم کلام نبودن و... به نظر من همه این ها راه فرار و نشان دهنده بی مسئولیتی است و باید سعی شود به همراه همسر این مشکلات را حل کرد.
? آیا همسران باید یکدیگر راکنترل کنند؟
اگر همسرتان تمام وسایل شخصی و رفتارهای شما را کنترل می کند از موبایل و ای میل گرفته تا جیب ها و...به نظر من نباید در مقابل این حالت کوتاه آمد، حفظ حریم شخصی برای هر فردی کاملا حیاتی است. به نظر من رابطه ای را که در آن یکی از زوجین یا هردو همه چیز هم را چک می کنند، رابطه سالمی نیست. چک کردن یعنی عدم اعتماد، وقتی شما همه چیز همسرتان را کنترل کنید او نیز به خود اجازه می دهد که همه چیز شما را کنترل کند و در حقیقت شما در یک بازی گرفتار می شوید که مرتبا به دنبال پیدا کردن نقطه ضعف از یکدیگر هستید و به همین خاطر همه اعتماد بین تان از بین می رود. در این حالت به جای اینکه زوجین وقتشان را صرف اهدای عشق به هم کنند صرف اتهام زدن به هم و ایرادگرفتن می کنند. در این حالت هر طرف در رابطه احساس ناامنی می کنند.
? حریم خصوصی کجاست؟
هر آدمی یکسری حریم و حدودی دارد که دوست ندارد که کسی وارد آن شود، این حریم یک چیز کاملا نانوشته است که برای هرکسی مهم است اما گاهی بعضی افراد آن حریم را حفظ نمی کنند و وارد حریم شما می شوند مسلما این مورد شما را ناراحت می کند و اگر به طرف مقابل تذکر ندهید روز به روز از او دورتر می شوید. اگر زن و شوهر هم این حریم را رعایت نکنند ممکن است روز به روز از هم دورتر شوند. حریم های شخصی بسیار مهم است، در زندگی هر کدام از ما بخش هایی وجود دارد که فقط برای خودمان است و اصلا دلیلی ندارد فرد دیگری را وارد این حریم ها کنیم. این حریم شخصی برای افراد مختلف متفاوت است، ممکن است یک فردی ای میل ها و تلفن هایش در حریم شخصی اش باشد و ممکن است برای فرد دیگر مثلا ای میل هایش در حریم شخصی اش نباشد. به مرور می توان حریم شخصی آدم ها را فهمید.
به قول جبران خلیل جبران در کنار هم بایستید اما نه بسیار نزدیک.
? وقتی خودتان مقصر هستید!
اگر از همان ابتدای زندگی زناشویی شروع به کنترل همسرتان بکنید از ترس اینکه مبادا او روزی نسبت به شما غیرمتعهد شود، در واقع ناخودآگاه او را به سمت غیرمتعهد شدن سوق می دهید، یعنی آنقدر کنترل هایتان همسرتان را از شما دور می کند که ممکن است به سمت غیرمتعهد شدن هم برود. اگر همیشه ترس از دست دادن همسرتان را دارید، دو راه بیشتر ندارید یکی اینکه از همان ابتدا و در دوران آشنایی آنقدر او را خوب بشناسید تا با توجه به شخصیت او این ترس تان برطرف شود و راه دوم اینکه، آنقدر در رابطه و زندگی زناشویی خود عشق و محبت بگذارید که همسرتان نتواند به کسی دیگری فکر کند و کاملا در زندگی با شما سیراب شود.
? روش برخورد با شک
گاهی پیش می آید که به همسرتان شک می کنید و دارای دلایلی هستید که شک تان درست است در این حالت باید با توجه به موضوع و آدم مقابلمان راه حل مناسبی را پیدا کنیم، اول از همه باید شروع به جمع آوری اطلاعات کنیم، مثلا اگر کسی به ما زنگ زده و از عدم تعهد شوهرمان خبر داده است نباید حرف او را حجت بدانیم بلکه خودمان باید شروع به تحقیق کنیم مثلا شاید با یک یا 2بار چک کردن طرف مقابل(بدون اینکه خودش متوجه شود) از حقیقت ماجرا با خبر بشویم و در نهایت با روشن شدن ماجرا، موضوع را با همسرمان مطرح کنیم و از او توضیح بخواهیم و 2نفری مشکل را حل کنیم و اگر نشد با بزرگتر یا مشاوری موضوع را مطرح کنیم اما اگر مطمئن شدید که شک شما اشتباه است باید روی خودتان کار کنید تا کاملا موضوع را فراموش کنید.
? 3قدم مهم
اگر به همسرتان شک کردید و بعد از مدتی فهمیدید شک شما اشتباه بوده است، اگر همسرتان متوجه شک شما نشده باشد باید روی خودتان کار کنید تا کاملا شک را فراموش کنید و تنها چیزی که می تواند شک ها و ناآرامی های بین دو زوج را از بین ببرد، محبت کردن بی قید و شرط به یکدیگر است. چون در این صورت رابطه دلپذیر می شود و در نتیجه دوباره اعتماد و آرامش به زندگی بازمی گردد اما اگر همسر شما متوجه شک شما شده باشد، باید اول به اشتباه خود اعتراف کنید و از او معذرت خواهی کنید، بعد به نوعی با رفتارهای تان نشان دهید که کاملا به او اعتماد دارید، یعنی مثلا کمتر سؤال کنید و... قدم سوم این است بدون قید و شرط به او محبت کنید و عشق بدهید.
? وقتی شک کردن تبدیل به بیماری می شود
بعضی اوقات فرد آنقدر شک می کند که می توان او را بیمار دانست، برای تشخیص بیماری اول از همه باید دید که آیا او همیشه و در تمام مراحل زندگی اش دچار شک بوده است؟ دوم اینکه شدت شک زیاد است یعنی فرد در هر مسئله کوچک و بزرگی به شدت و بدون دلیل شکاک است و این شک ها هم خودش را آزار می دهد وهم اطرافیانش را. یعنی زندگی فرد تحت تاثیر قرار گرفته است و تمام زندگی اش تبدیل به بحث و جنجال می شود ولی آدم نرمال فقط گاهی و به ندرت در امور اطرافش شک می کند. اگر همسر شما نیز جزو این گروه است باید از او بخواهید که برای حل کردن مشکلش به متخصص مراجعه کنید(هیچ گاه به او نگویید خودش تنهایی باید پیش متخصص برود چون حتما جبهه خواهد گرفت) یعنی باید همگام باهم مشکل را حل کنید.
? دخالت ممنوعش
گاهی پیش می آید که زن یا شوهر یا هردو در کارهای هم دخالت های فراوانی می کنند مثلا اینکه برای لباس پوشیدن هم، نوع حرف زدن هم و رفتار با دوستان و... تعیین و تکلیف می کنند، یعنی حتی می خواهند کوچکترین رفتارهای طرف مقابل را نیز کنترل کنند، کسانی که اینگونه رفتار می کنند اول از همه باید بدانند اینگونه رفتارها نه تنها آن ها را به هم نزدیک نمی کند بلکه رابطه نیز آسیب می بیند دوم اینکه این افراد باید از خود سؤال کنند که نگران چه هستند که می خواهند همه رفتارهای همسرشان را کنترل کنند، معمولا آدم های کنترل گر می خواهند طرف مقابل شان آنگونه باشد که آن ها می خواهند و این کار اشتباهی است.
"رضا غلامپور" افزود: پنج واقعه ازدواج دختران زیر 10 سال در استان وجود داشته که سه واقعه در شهرستان میناب، یک واقعه در شهرستان بندرلنگه و یک مورد در شهرستان بندرعباس رخ داده است.
وی اضافه کرد: کمترین واقعه طلاق در شهرستان پارسیان رخ داده و بیشترین ازدواج نیز در این شهرستان صورت گرفته است.
غلامپور خاطرنشان کرد: شهرهای میناب، بستک و قشم کمترین نرخ طلاق را داشتهاند و بندرعباس و رودان بیشترین نرخ طلاق را به خود اختصاص دادهاند.
منبع: ایسنا

همه لوازم آرایش مخصوص چشم هدفی جز زیباتر کردن چشمها ندارند البته گاهی هم برای پاک کردن چشمها به کار میروند اما مسلما مهمترین ویژگی که همه آنها باید داشته باشند این است که برای چشمها ضرر نداشتهباشند. البته استفاده از اکثر آنها ضرری ندارد اما به هرحال چیزهایی وجود دارد که حتما باید هنگام خرید چنین محصولاتی به آنها توجه کنید مثلا اینکه بدانید در چه صورتی احتمال عفونت وجود داردیا چه رنگهایی غیرمجاز هستند یا اینکه چه زمانی ممکن است برسهای آرایشی باعث جراحت شوند و ... در مطلب توصیههایی که سازمان FDA درباره سلامت و بهداشت لوازم آرایش مخصوص چشم دارد را با شما مطرح میکنیم.
معمولا لوازم آرایش چشم هنگامی که خریده میشوند سالم و ایمن هستند اما استفاده نادرست میتواند موجب شود باکتریهای خطرناک یا قارچها درون آنها رشد کنند و هنگامی که در ناحیه اطراف چشم استفاده میشوند منجر به عفونت شوند. البته به ندرت هم پیش میآید که خانمهایی به خاطر عفونت ناشی از لوازم آرایش بهطور موقت یا حتی دائم بینایی خود را از دست میدهند. به خاطر چنین تاوان سنگینی باید حتما تمام نکات لازم برای حفظ سلامت مواد آرایشی چشم و محافظت آنها از عوامل عفونتزا را بدانید و به کار ببندید. البته بعضی اوقات هم، آلودگیها حتی به لوازم آرایش نو هم سرایت میکنند.
لوازم آرایش چشم با حساسترین بخش بدن شما در تماس هستند، بههمیندلیل باید نکات ویژهای را در مورد آنها در نظر داشت. روی برچسب این لوازم آرایشی باید حتما مواد اولیه نوشته شدهباشد تا اگر شما خواستید بتوانید مواد اولیه خاصی را در مارکهای مختلف با هم مقایسه کنید واگر روی لوازم آرایشی چشم مواداولیه آن نوشته نشدهباشد یعنی آن مارک معتبر نیست، چون خلاف قوانین بینالمللی رفتار کردهاست. حتی اگر بستهبندی ماده آرایشی نیز خیلی کوچک باشد شرکت سازنده موظف است روی برچسبی جداگانه مواد اولیه را بنویسد و روی جعبه یا بستهبندی بچسباند.
مژههای مصنوعی و چسبی که آنها را به پلکهای شما میچسباند همه جزو مواد آرایشی محسوب میشوند و باید تمام نکات ایمنی و بهداشتی را در مورد آنها نیز رعایت کنید، بهخصوص چسبها. توجه کنید که پلک چشمها خیلی حساس و ظریف هستند و یک واکنش آلرژیکی یا التهابی یا هر نوع آسیب دیگری به آن منطقه میتواند حسابی مشکل آفرین شود. بههمیندلیل قبل از مصرف لوازم از آرایشگرتان بخواهید که برچسب بستهبندی را به شما نشان دهد تا از استاندارد بودن و بهداشتی بودن آن مطمئن شوید.
به هیچ وجه نباید لوازم آرایش مربوط به چشم را اشتراکی استفاده کنید یعنی نه باید به کسی قرض دهید و نه از کسی قرض بگیرید، حتی از نزدیکترین دوستانتان. چون ممکن است میکروبهای فرد دیگر برای شما بهشدت خطرناک باشد اما بیشترین جایی که خطر وجود دارد تسترهای موجود در مغازههای لوازمآرایشی هستند چون از آنجا که افراد مختلفی از آنها استفاده کردهاند، بیشترین احتمال آلودهبودن را دارند. اگر فکر میکنید هنگام خرید لوازم آرایش چارهای جز استفاده از تستر آنها ندارید حداقل بهتر است از برس آرایشی یکبار مصرف مثل گوش پاککنها استفاده کنید.
- لوازم آرایش خود را در جایی قرار ندهید که گرد و غبار روی آن بنشیند، چون آلوده شدن با خاک و کثیفیها میتواند حسابی چشمهای شما را آزار دهد، به همین دلیل همیشه محل نگهداری آنها را تمیز نگه دارید.
- بهتر است لوازم آرایش خیلی قدیمی خود را دور بیندازید چون مواد آرایشی قدیمی مکان خوبی برای رشد باکتریها هستند. مثلا توصیه میشود ریمل را 2 تا 4 ماه بعد از خرید دور بیندازید.
- اگر ریملتان خشک شدهاست، بهتر است از خیرش بگذرید و آن را دور بیندازید. سعی نکنید با مواد رقیق کنندهای چون چای یا آب دوباره آن را تازه کنید چون ممکن است باکتریهایی در این مواد باشد و بعد با وارد شدن در چشمهای شما ایجاد عفونت کنند. همچنین وقتی آب اضافه میکنید، مواد نگهدارندهای که ماده آرایشی را از رشد باکترها محافظت میکنند رقیق شده و اثر خود را از دست میدهند.
- وقتی میخواهید آرایش چشمهای خود را پاک کنید، حواستان باشد که روی کره چشم یا سایر نقاط حساس خراشیده نشود. هیچگاه آرایش چشمهایتان را در ماشین پاک نکنید چون هر حرکت ناگهانی میتواند به چشم شما آسیب برساند.
زمانی که دیگر نباید آرایش کنید
- هرگاه بعد از استفاده از یکی از لوازم آرایش، چشمتان دچار التهاب یا هرگونه حساسیتی شد، بلافاصله مصرف را قطع کنید و اگر التهاب و حساسیت ادامه یافت حتما به دکتر مراجعه کنید.
- اگر هرگونه عفونت یا التهابی در اطراف چشمهایتان وجود دارد بهتر است از مواد آرایشی در این منطقه استفاده نکنید، صبر کنید تا کاملا بهبود یابد.
- حواستان باشد که باکتریهایی روی دستهای شما وجود دارد که اگر وارد چشمهایتان شود، میتواند باعث عفونت شود، بههمیندلیل حتما قبل از آرایشکردن چشمهایتان دستهایتان را بشویید.
سرمه کحل از آن موادآرایشی چشم است که هر کس به عربستان سفر میکند حتما به سوغات میآورد بهخصوص مادربزرگها به سرمه کشیدن چشم با این مادههای عربی اعتقاد فراوانی دارند و به فرزندانشان نیز توصیه میکنند حتما برای آرایش از این ماده آرایشی و به قول خودشان مفید استفاده کنند؛ این ماده در بازار با نامهای مختلفی چون کحل، کجل، الکحل یا سرمه به فروش میرسد اما باید بدانید هم برای بزرگسالان خطرآفرین است و هم برای کودکان. شاید بگویید این ماده از روزگار قدیم همیشه استفاده میشدهاست بنابراین هیچ ضرری ندارد اما این استدلال درست نیست چون شما گزارشهای عوارض ناشی از این ماده را نشنیدهاید. تا به حال گزارشهای بسیاری از مسمومیت ناشی از سرب کحل بهخصوص در کودکان به ثبت رسیدهاست.
- کحل یا سرمه سنتی از چه ساخته شدهاست؟
تاکنون بیشتر نمونههای آزمایش شده این ماده، حاوی نمک فلزات سنگینی چون سرب بودهاست، این مواد سمی گاهی بیش از نصف حجم نمونه سرمه کحل بوده و بیشتر در قالب سم سولفید سرب یافت شدهاست. در واقع کحل همچنین میتواند همانند کافور شامل مواد و ترکیبات دیگری چون آلومینیوم، کربن، آهن و روی باشد.
- بیشترین خطر کحل برای کودکان
یافتههای سازمان FDA نشان میدهد، سرمه کحل میتواند میزان سرب را در بدن و بهخصوص بدن کودکان بهشدت افزایش دهد. قرار گرفتن در معرض سرب بهخصوص برای بچهها خیلی خطرناک است چون بدن آنها میزان بیشتری از سرب محیط را بهخود جذب میکند. قرار گرفتن در معرض مقدار زیادی سرب میتواند عوارضی چون کمخونی، ناراحتیهای کلیوی، آسیبهای عصبی که میتواند منجر به شوک یا حتی کما ومرگ شود را به همراه داشته باشد حتی مصرف کم ولی بلندمدت این ماده نیز میتواند منجر به مشکلات یادگیری و رفتاری شود.
**آقای دکتر! آیا با سردشدن هوا لازم است رژیم غذایی مان را تغییر دهیم؟
رژیم غذایی در فصل های مختلف سال تغییر چندانی نمی کند. به طور کلی افراد باید برای دریافت تمام مواد مغذی، در تمامی فصول همه گروه های غذایی را به طور متناسب و کافی دریافت کنند اما در تابستان به دلیل گرمای هوا و تعریق زیاد، مصرف مایعات و خوراکی هایی که بتواند بدن را خنک تر کند، توصیه می شود و در فصل زمستان مصرف خوراکی هایی که بتواند انرژی منجر به حساسیت بیشتر نسبت به سرما نشود، اهمیت دارد.
انرژی موردنیاز افرادی که در زمستان بیشتر در معرض سرما هستند نسبت به سرما نشود، اهمیت دارد. انرژی موردنیاز افرادی که در زمستان بیشتر در معرض سرما هستند نسبت به افرادی که در محیط معمولی اند، بیشتر است. مواجهه با دمای پایین، سوخت و ساز انرژی را بیشتر می کند، بنابراین برای تامین انرژی باید غذاهای چرب و شیرین که کالری بیشتری دارند، مصرف شود.
**این موضوع درمورد افرادی که در زمستان کوهنوردی می کنند هم صادق است؟
ورزشکاران حرفه ای در مقایسه با افراد همسن و هم جنس خود کالری بیشتری نیاز دارند. کوهنوردان هم چون در زمستان در معرض سرما هستند، متابولیسم بدن شان بیشتر می شود (البته متابولیسم بدن هم در سرما و هم در گرما افزایش پیدا می کند.) و برای تامین انرژی به کالری بیشتری نیاز دارند و برای اینکه حجم غذایشان کم باشد، باید خوراکی هایی که کالری بیشتری دارند و خوراکی هایی که مقدار چربی در آنها زیاد است مانند مغزدانه ها، گوشت، شیر، لبنیات و تخم مرغ مصرف کنند.
**سرما اشتها را بیشتر می کند؟
وقتی فرد به مدت طولانی در محیط خیلی سرد یا خیلی گرم قرار بگیرد، متابولیسم بدن افزایش می یابد و انرژی بیشتری می سوزد. بنابراین حس گرسنگی و نیاز به مصرف غا هم بیشتر خواهد شد. درنتیجه فرد برای تامین انرژی موردنیاز بدن بیشتر غذا می خورد و این واکنش فیزیولوژیک و طبیعی بدن است و مصرف بیشتر شیرینی و چربی در زمستان هم یک حالت عادتی و سازشی با محیط محسوب می شود.
**پس به همین علت افراد در هوای سرد به خوردن شکلات، شیرینی، آجیل و مربا گرایش بیشتری پیدا می کنند؟
همان طور که اشاره کردم، زمستان برای کسانی که بیشتر در معرض سرما هستند نیاز به انرژی را افزایش می دهد اما در شرایط فعلی که برای اغلب افراد در خانه و محل کار دمای مناسب تامین می شود، نیاز به کالری افزایش پیدا نمی کند و افراد به مصرف خوراکی های پرکالری نیاز ندارند و مصرف این خوراکی ها، فقط باعث چاقی و اضافه وزن می شود. در چنین مواردی، گرایش به مصرف غذاهای شیرین جنبه روانی و عادتی دارد و مربوط به نیاز فیزیولوژیک بدن نیست.
**در فصل سرما، مصرف غذاهای گرم مانند سوپ و آش بیشتر می شود. شما مصرف این غذاها را توصیه می کنید؟
به طور کلی در فصل سرد، خوردن غذاهای گرم و در فصل گرم، خوردن غذاهای سرد دلچسب تر است. به علاوه خوردن این غذاها برای افرادی که مواجهه بیشتری با سرما دارند هم لذیذ و مطبوع است و هم مواد مغذی موردنیاز و دمای مناسب را برای بدن تامین می کند و مصرف شان در این شرایط مناسب تر است.
**در زمستان نوشیدنی های گرمی مانند چای، قهوه، شیرکاکائو و شیر داغ هم بیشتر مصرف می شود. شما کدامیک را توصیه می کنید؟
درست است که در فصل سرما، نوشیدن چای و قهوه دلچسب است اما باید در حد اعتدال مصرف شوند. این نوشیدنی ها مذر هستند و مصرف زیادشان باعث دفع آب و املاح بدن و اختلالات الکترولیتی می شود ضمن اینکه این نوشیدنی ها به خاطر ترکیب های پلی فنلی مانند تئوفیلین، تئوبرومین و کافئین اسید معده را تحریک و باعث ترشح آن می شوند و مصرف بیش از اندازه شان مشکلات گوارشی ایجاد می کند.
حتی ممکن است منجر به زخم معده و دوازدهه و یبوست شود. بنابراین بهتر است چای و قهوه بیش از 3 تا 4 فنجان کوچک در روز مصرف نشود. مصرف شیر و شیرکاکائوی کم چرب و کم شیرین نیز در برنامه غذایی روزانه توصیه می شود اما شیر ساده کم چرب بهتر است، چون کاکائو جذب کلسیم موجود در شیر را پایین می آورد.
**باتوجه به اینکه در زمستان هوا زودتر تاریک می شود آیا لازم است ساعت غذاخوردن تغییر کند؟
نکته مهم این است که وعده شام حداقل 2 یا 3 ساعت قبل از خواب تنظیم شود و اگر افراد به دلیل تاریک شدن هوا و کوتاه شدن روز می خواهند زودتر بخوابند، بهتر است زودتر هم شام بخورند زیرا کوتاه بودن فاصله بین خوردن شام و زمان خواب ریفلاکس و مشکلات گوارشی را به دنبال خواهد داشت.
**کوتاه شدن روز ممکن است باعث شود که تعداد میان وعده ها کمتر شود. برای پیشگیری از این شکل چه کار باید بکنیم؟
اگر برنامه غذایی خوب تنظیم شود، این مشکل پیش نمی آید. مثلا دانش آموزی که ساعت 8 باید مدرسه باشد، اگر ساعت 6 و نیم بیدار شود، ساعت 7 صبحانه بخورد، ساعت 10 یک میان وعده و ساعت یک و نیم ناهار بخورد، ساعت 4 میان وعده بعدی و ساعت 7 و نیم تا 8 هم شام بخورد بهترین حالت است. قبل از خواب هم بهتر است مقداری شیر گرم یا ماست ساده که باعث آرامش و خواب راحت می شود، میل کند. به این ترتیب کوتاه شدن روز، روی میان وعده ها تاثیری نخواهد داشت.

ریزش مو یکی از مشکلاتی است که به جرات میتوان گفت اکثر مردم دنیا با آن مواجه هستند و هر کس به نوعی درصدد رهایی از آن است ولی واقعا چه زمانی موها ریزش دارند؟ بهطور کلی در هر زمانی 10درصد از موها در حال استراحت هستند و بعد از گذشت 3 تا 4 ماه این موها میریزند و به جای آنها موهای جدیدی رشد میکنند. درعلم پزشکی زمانی میگویند، فرد دچار ریزش مو شدهاست که در طول روز بیش از 50 تا 100 تار موی او بریزد یا اگر حدود 100 تار مو را بکشند بیشتر از 4 تا 5 تار مو کنده شود و بریزد. اما راهحل چیست؟ گاهی با چند دارو ساده ریزش موها درمان میشود و گاهی تنها راه، کاشت مواست.
در ریزش مو آندروژنیک که بیشتر در آقایان اتفاق میافتد، ماینوکسیدیل و قرصهای فیناستراید تجویز میشود و تا به حال نیز نتایج خوبی مشاهده شدهاست. اگر هم ریزش مو آندروژنیک در خانمها مشاهده شود علاوهبر تجویز ماینوکسیدیل، ترکیباتی از تروژسترون بهصورت موضعی تجویز میشود.
اگر بیماری دچار چربی شدید پوست سر یا عوامل شورهای است، درمان شورهسر و کنترل چربی پوست میتواند تا حد زیادی ریزش موها را کم کند. خشکی شدید پوست سر نیز با بعضی از داروهای موضعی و آب رسانی پوست کنترل میشود در نتیجه آن، میزان گردش خون محیطی افزایش مییابد و فولیکولهای مو تغذیه میشوند و در نهایت ریزش ناشی از خشکی پوست کاهش مییابد. علاوهبر این استفاده از برسها و شانههای چوبی نیز میتواند موثر باشد چون کمتر موها را تحریک میکنند.
تقریبا میتوان گفت، شامپوها نقشی در ریزش مو ندارند. استفاده از یک شامپوی مرغوب بیشتر میتواند در درخشان شدن موها تاثیر داشته باشد. پزشکان هیچگاه برای درمان ریزش موها تنها به یک شامپو اکتفا نمیکنند و حتما با توجه به علل زمینهای ریزش موها درمان موثری را پیش میگیرند و در کنار درمانهای دیگر یک شامپوی ضدریزش هم توصیه میکنند. در واقع شامپو تنها میتواند یک درمان تکمیلی باشد، مثلا شامپوهای حاوی کافئین با افزایش جریان خون محیطی شاید بتوانند کمی در ریزش موها تاثیر داشتهباشند.
ماینوکسیدیل یکی از موثرترین داروهای ریزش مواست، در واقع در گذشته این دارو برای مصارف دیگر استفاده میشد ولی محققان به این نتیجه رسیدند که یکی از عارضههای آن پرمویی است. به همین دلیل پیشنهاد شد بهعنوان درمان ریزش به کار رود، اما اگر میخواهید استفاده از ماینوکسیدیل را شروع کنید باید چند نکته را بدانید؛ اول اینکه قطع ناگهانی ماینوکسیدیل میتواند مجددا باعث ریزش موها شود به همین دلیل باید مصرف آن تا سالها ادامه یابد و حتی اگر میخواهید دارو را کنار بگذارید باید بهتدریج مصرف آن را کم و بعد قطع کنید. نکته دیگر اینکه چند ماه بعد از شروع مصرف، موها رشد میکنند درنتیجه باید صبر و حوصله زیاد داشت. ماینوکسیدیل را باید روزانه یکبار مصرف کرد و حتی در بعضی مواقع در ماههای ابتدای مصرف توصیه میشود 2 بار در روز استفاده شود.
در روش FUT به شکل جراحی، یک نوار باریک در پشتسر برداشته میشود و بعد از آمادهسازی جلوی سر، این موها در این منطقه خالی کاشته میشوند. موها معمولا از پشتسر و جایی که بانک موی خوبی وجود داشتهباشد برداشته میشوند، بعد تیم پزشکی این بخشها را به گرافتهایی خرد کرده و در محل خالی از مو سوراخهایی ایجاد میکنند تا فولیکولها در آن محل کاشته شود. این عمل حدود 6 تا 8 ساعت و با توجه به میزان موهای ریخته شده میتواند طولانیتر یا کوتاهمدتتر باشد. موها بعد از مدتی به همان حالت طبیعی قبلی برمیگردند و نیاز به استحمام و کوتاه کردن دارند.
هر پزشکی قبل از اینکه بخواهد ریزش موها را درمان کند باید علت ریزش موها را به درستی تشخیص دهد.
عوامل تغذیهای: یکی از شایعترین علل ریزش موها، عوامل تغذیهای و بهخصوص فقر آهن است، البته کمبود روی، کلسیم و پروتئین و... نیز میتوانند باعث ریزش مو شوند.
بیماری یا جراحی سخت: 3 یا 4 ماه پس از یک بیماری سخت یا جراحی خشن به خاطر استرسی که بهوجود میآید ممکن است بهطور ناگهانی تعداد زیادی از موها بریزند که البته موقتی است. بیماریهایی مثل دیابت نیز میتوانند ریزش مو ایجاد کنند.
اختلالات هورمونی: اگر مشکل تیروئیدی وجود داشته باشد، چه پرکار و چه کمکار، میتواند باعث ریزش موی شما شود ولی با حل مشکل تیروئید، این مشکل هم حل خواهد شد. شاید تعادل هورمونهای زنانه مثل استروژن یا مردانه مثل آندروژن به هم خورده باشد که باز هم میتواند از علل ریزش مو باشد. متعادل کردن این هورمونها نیز به حل ریزش مو منجر خواهد شد.
چربی پوست سر: اگر پوست سر چرب باشد یا حتی پوست شوره داشته باشد ممکن است ریزش مو بیشتر شود.
خشکی پوست سر: گاهی نیز خشکی شدید پوست سر و انواع درماتیتها و زمانی که گردش خون خوبی در این منطقه وجود ندارد، ممکن است باعث ریزش موها شوند.
بارداری: ریزش مو در بسیار از خانمها بعد از گذشت 3 ماه از بچهدار شدن بیشتر میشود. این به خاطر این هست که در زمان بارداری افزایش مقدار هورمونهای زنانه سبب میشود تا بدن موهایی را که باید میریختند نگاه دارد و پس از بارداری که سطح هورمونها نرمال میشود، موهای اضافه ریزش پیدا میکنند.
داروها: بعضی داروها نیز باعث ایجاد این مشکل میشوند، مثلا داروهایی مثل داروهای ضدانعقاد خون (وارفارین، هپارین)، داروهای ضدافسردگی، داروهای ضدنقرس، شیمیدرمانی که برای سرطانها استفاده میشود. قطع این داروها به کاهش ریزش مو بسیار کمککننده است.
عفونت: بعضی از عفونتها مثل عفونتهای قارچی(قارچ کچلی) یا حتی رعایت نکردن بهداشت باعث ریزش مو میشوند که با درمان آن با داروهای ضدقارچ، میتوان از ریزش مو جلوگیری کرد.
کاشت و پیوند مو این روزها با چند روش انجام میشود، که اغلب آنها بسیار مطمئن هستند و تا به حال نیز نتایج خوبی دیده شدهاست و اکثر بیماران از انجام آن رضایت داشتهاند. هرچند این عمل بسیار ساده و بیخطر است اما رعایت کامل نکات ایمنی و تخصص پزشک برای حفظ سلامت بیمار و به دست آمدن نتیجه مطلوب ضروری است، همچنین بهدلیل حساسیت زیاد این عمل لازم است بهطور تیمی انجام شود.
بنابراین اگر شما هم داوطلب پیوند مو هستید، نخستین گام مهم یافتن یک جراح باتجربه است تا در قبال صرف وقت و هزینه جراحی بتوانید به نتیجه رضایتبخش برسید و همچنین لازم است که خودتان نیز اطلاعات بیشتری درباره پیوند مو بدانید. این روزها 2 روش FUTو FITجزو رایجترین روشهای کاشت مو هستند که با مشورت پزشک خود میتوانید مناسبترین را انتخاب کنید، در واقع فولیکولهای مو را بهصورت تکتک و با همان حالت طبیعی میکارند، موهای کاشتهشده همانند موهای طبیعی رشد خواهند کرد.
در کاشت مو با توجه به نوع روش پیوند، موهای خود شخص از پشتسر یا ناحیهای از بدن برداشته میشود و سپس با استفاده از میکروسکوپ و لوپهای مخصوص، فولیکولهای آن بهصورت تکتک جدا میشوند و با همان ظرافتی که جدا شدهاند در ناحیه گیرنده با ایجاد برشهایی در حد یک میلیمتر پیوند زده میشود. بدن نیز به این موها واکنشی نشان نمیدهد و در واقع حسن پیوند موی طبیعی همین است. با توجه به اینکه عضو پیوندی از بدن خود فرد تهیه میشود، احتیاج به نگهداری و مراقبتهای درمانی ندارد. اگر پزشک کاملا باتجربه باشد آنقدر ظریف این موها را برمیدارد که تنها یک خط بسیار باریک میماند.البته توجه داشتهباشید وقتی موها کاشته میشوند بعد از 4 تا 6 ماه میریزند و بعد از آن مجددا موها رشد خواهند کرد، به همین دلیل نباید نگران شوید چون ریزش بعد از کاشت طبیعی است.
روش FUT به همه کسانی که دچار ریزش مو شدهاند توصیه نمیشود، بهتر است افراد بین 18 تا 25 سال که تازه دچار ریزش مو شدهاند از این روش استفاده نکنند، چون در این سن همچنان ممکن است ریزش مو آندروژنیک کامل نشده باشد ادامه داشته باشد. به همین دلیل اگر یک نوار باریک از پشتسر برداشته و در جلوی سر کاشتهشود با توجه به ادامه ریزش مو هم ممکن است بعدا از نظر بانک مو مشکلی ایجاد شود و هم اینکه دوباره خط ریزش به سمت عقب پیشروی کند و مجددا جلوی سر خالی شود اما غالب افراد میتوانند از این روش استفاده کنند، البته فرد باید سلامت کامل داشته باشد و دچار بیماریهایی چون دیابت یا عفونتهای موضعی نباشد. توجه کنید تنها افرادی میتوانند از این روش استفاده کنند که موهای پشتسر آنها تراکم نسبتا بالایی داشتهباشد تا با برداشتن قسمتی از آنها، موها کم نشان ندهند.
در روش FIT که نسبت به روش FUT قدیمیتر است، نیازی به برداشتن آن نوار باریک از پشتسر نیست؛ در این روش فولیکول برداشته شده و در قسمتهای لازم کاشته میشوند. این روش محاسن و معایب خاص خودش را دارد، مثلا نیاز به جراحی عمدهای ندارد و در نتیجه ریسک جراحی نخواهیم داشت اما از معایب آن اینکه احتمال دارد هنگام برداشتن فولیکولها آسیب ببینند و در نتیجه تخریب آنها، کاشت نتیجه مطلوبی نداشته باشد. از طرف دیگر چون موها دانهدانه برداشته میشوند، زمان کاشت طولانیتر خواهد شد و در بعضی مواقع که بیمار بانک موی خوبی ندارد موها را از بدن برمیدارند، البته برداشتن موها از سر، نتیجه بهتری خواهد داشت.
PRP یا تزریق پلاکت جزو روشهای جدیدی است که این روزها مرسوم شده است. این روش حدود 10 سیسی خون از یک رگ پرخون دست بیمار گرفته میشود و بعد در کیتهای مخصوص ریخته و سانتریفیوژ شده و پلاکتهای آن جدا میشود و بعد پلاسمای غنی از پلاکت را در سر تزریق میکنند. پلاکتها ویژگیهای خاصی دارند که فولیکولهای مو را تقویت میکنند و خونرسانی به فولیکولهای مو را افزایش میدهند و معمولا در خیلی مواقع بعد از 3 ماه موها شروع به رشد میکنند، البته موادی هم وجود دارد که PRP هیچ نتیجهای در پی نخواهد داشت؛ معمولا به این افراد توصیه میشود بعد از 3 ماه یک تزریق مجدد داشتهباشند.
PRP روشی بسیار ساده و ایمن است که در آن تنها یک تزریق موضعی وجود دارد و بیمار بعد از عمل نیاز به استراحت چندانی ندارد. این روش هم میتواند ریزش موها را کنترل کند و هم اینکه در خیلی از موارد شاهد رشد موها بودیم. این روش چون خون خود فرد دوباره بهخودش تزریق میشود اصلا احتمال انتقال بیماری وجود ندارد و هزینه آن نیز بهمراتب کمتر از کاشت است و بیمار لازم نیست 6 تا 7 ساعت در اتاق عمل باشد و تنها 45دقیقه طول میکشد.
|
|
|